Hicri senenin ilk ayı olan Muharrem ayının onuncu günü. Muharrem ayı, Kur'an-ı kerimde kıymet verilen aylardan biridir. Aşure bu ayın en kıymetli günüdür. Allahü teala bir çok duaları bugün kabul etmiştir. Bugünde gerçekleşen tarihi olaylar ise;
Hazret-i Adem'in tövbesinin kabulü,
Nuh "aleyhisselamın" gemisinin tufandan kurtulması,
İbrahim "aleyhisselam" Nemrud'un hazırlattığı ateşte o gün yanmadı,
İdris "aleyhisselam" diri olarak göğe çıkarıldı,
Yakub "aleyhisselam" o gün hazret-i Yusuf'a kavuştu ve gözleri açıldı.
Eyyub "aleyhisselam" hastalıktan iyi oldu.
Yunus "aleyhisselamın" balığın karnından çıkması,
Hazret-i Musa Kızıldeniz'den geçmesi,
Fir'avn ve askerleri Kızıldeniz'de boğuldular.
İsa "aleyhisselamın" doğumu, Yahudilerin elinden kurtulup göğe çıkarılması hep Aşure günü olmuştur.
Nuh "aleyhisselam" tufandan sonra pişirdiği rivayet edilen aşure bugün de adet olarak devam etmektedir. Bunu ibadet olarak kabul etmek yanlıştır. Zira Muhammed "aleyhisselam" ve Eshab-ı kiram "aleyhimürrıdvan" böyle yapmadı. Bunu ibadet sanmak bid'attir ve günahtır. Çünkü Muhammed "aleyhisselamın" yaptığı veya emrettiği şeyleri yapmak, ibadet olur. Din kitaplarının yazmadığı, İslam alimlerinin bildirmediği şeyleri yapmak sevab olmaz, günah olur.
Aşure günü oruç tutmak sünnettir. Peygamber efendimiz buyurdu ki: "Bir kimse, Aşure günü oruç tutsa, Allahü teala ona bir şehid sevabı verir. Aşure günü oruçlu olan için, yedi gök ehlinin sevabını yazar. Aşure günü bir mü'mine iftar verene, ümmet-i Muhammed'in hepsine iftar vermiş gibi sevab yazılır. Aşure günü bir yetimin başını okşayana Allahü teala o yetimin başındaki kıllar kadar Cennet'te derece verir."
Yahudiler, hazret-i Musa'nın Muharrem'in 10. günü hürriyetine kavuştuğuna inanırlar ve o gün oruç tutarlar. Bu sebeple Müslümanların onlara benzememek için Muharrem'in 9, 10, 11. günleri oruç tutmaları gerekir.
Şiiler, "Muharrem'in onuncu günü" hazret-i Hüseyn şehid edildiği için matem tutarlar. İslamiyette matem tutmak yoktur. Nitekim; Resulullah'ın Taif'te mübarek ayaklarının kanadığı, Uhud'da mübarek dişlerinin kırıldığı, mübarek yüzlerinin kana bulandığı ve vefat ettikleri günlerde de matem tutulmaz.
Kaynak: Yeni Rehber Ansiklopedisi Cilt 2
Bu yolda ve bu uğurda beraber olmak dileğiyle…
"Ne yanar kimse bana âteş-i dilden özge
Ne açar kimse kapım bâd-ı sabâdan gayrı"